Verpakkingssystemen van A tot Z

achterkant machine

Men staat er nooit bij stil maar de verpakking is voor elk product van levensbelang. In de supermarkt verleiden ze de klant tot het kiezen van uw product. Wanneer het om food-producten gaat, geeft een verpakking de ruimte om ingrediënten en voedingswaren te benoemen. Dit is ook nog eens verplicht. Er is echter nog veel meer om rekening mee te houden. In dit artikel geven we u daarom zo veel mogelijk waardevolle informatie. Zo wordt ook uw verpakkingssysteem een succes!

De complexiteit van een verpakkingssysteem

Verpakken is niet slechts een kwestie van dingen in een doos stoppen, plakbandje erop en klaar. Verpakken gaat tegenwoordig grotendeels -zoniet volledig- automatisch. Een verpakkingsmachine bestaat dan ook uit verschillende componenten die op elkaar afgestemd moeten worden. Wat dacht u bijvoorbeeld van een weegmodule die er voor zorgt dat één kilo aardappelen ook altijd één kilo is? Dan zijn er nog toevoer modules, print modules, etiketteer modules, data management software en randapparatuur. Wat u nodig heeft, hangt af van uw behoeften. Bij Prins geven we u graag een paar tips om het meeste uit uw verpakkingsmachines te halen.

1. Breng uw verpakkingsbehoeften in kaart

Bij Prins bouwen en designen we verpakkingsmachines. Die stellen we helemaal op uw wensen af. Wij helpen u bij alle stappen in dit traject. Het helpt echter enorm als u zelf al heeft nagedacht over welke wensen en eisen u heeft.

Een prachtig voorbeeld is ons project voor Waspeencentrum Katwijk. Het ging hier om het verpakken van etenswaren. Dat betekent dat we te maken hadden met strenge regelgeving om de veiligheid van voedsel te waarborgen. Hygiëne en gebruiksgemak bij het schoonmaken zijn dan absolute vereisten. Tijdens het ontwerpen van de verpakkingsmachine houden wij hier al rekening mee en worden voorzieningen getroffen om de gehele lijn zo makkelijk en snel mogelijk te kunnen reinigen.

2. Kies voor samenwerkende systemen

Wij gaan complexiteit niet uit de weg. Wij maken graag fantastische systemen voor u. Dat wil echter niet zeggen dat deze systemen ook voor u complex moeten zijn. Een goed verpakkingssysteem is een wonder der techniek en tegelijk eenvoudig in gebruik. Een toevoersysteem naar bijvoorbeeld een weger is net zo belangrijk als het weegtoestel zelf. Een weegtoestel moet weer passen bij de verpakkingsmachine. Zo proberen wij de juiste combinaties te maken als integrator van verschillende aspecten van een verpakkingslijn.

Neem Waspeencentrum Katwijk weer als voorbeeld. De waspenen die zij verwerken worden eerst gewassen en gepolijst. De hoeveelheid product dat aangeboden wordt, moet overeenstemmen met de hoeveelheid die ook daadwerkelijk verwerkt kan worden verderop in de lijn. De toevoer naar het weegtoestel moet constant en controleerbaar zijn anders kan de weger niet nauwkeurig wegen. Als de weger niet exact weegt wat in het zakje past kan de verpakker het niet juist verpakken. Dit moet dus allemaal precies kloppen. Een T.H.T. code of batchnummer voor de traceerbaarheid wordt uiteraard inline op elk zakje geprint. Na het verpakken wordt er nog een controle uitgevoerd op metaal dat eventueel aanwezig kan zijn en wat het product daardoor ongeschikt maakt voor de consument. Als dit het geval is wordt dit zakje automatisch uit de lijn gehaald. Een gewichtscontrole nadat het product al gewogen en verpakt is met zelfs de mogelijkheid om het oorspronkelijke doseertoestel, de multihead weger in dit geval, bij te sturen, behoort ook tot de mogelijkheden. Zo is het hele primaire verpakkingssysteem van toevoer naar verpakt en gecontroleerd product gewaarborgd.

3. Welke verpakkingen gebruikt u?

Wij trappen hier niet standaard open deuren in maar de gekozen verpakking is belangrijk bij het ontwerp van het systeem. Verpakken in dozen is immers anders dan verpakken in plastic zakken en die zakjes kunnen weer allerlei verschillende vormen hebben zoals een doypack of flow pack.

Ook de gebruikte verpakkingsmaterialen spelen een belangrijke rol in de keuze van machines. Niet elke machines is geschikt om bijvoorbeeld papier of hersluitbare, zogenaamde zipstrips te verwerken. Bij elke aanvraag wordt telkens een hele checklist afgewerkt om tot een 100% betrouwbaar advies te komen.

4. Investeren met elk budget

Een volledige, op maat gemaakte verpakkingslijn met verschillende complexe modules levert u de meeste tijdswinst op. Efficiënter verpakken kan zorgen voor een drastische reductie van kosten. Een verpakkingsmachine is dan ook een investering die zichzelf over een bepaalde periode terugbetaald. Deze investering is echter voor kleinere bedrijven niet altijd realistisch. Ook daarvoor hebben we bij Prins de oplossing.

Onze Evo 300 of MBG 300 verpakkingsmachine kunt u namelijk ook huren. Met deze RVS machines kunt u zowel food als non-food producten efficiënt verpakken in eenvoudige pillow zakken van de rol op de Evo machine tot luxe pre made pouches op de MBG machine.
Heavy duty, betrouwbaar en geschikt voor kleine ruimtes. Verpakken zonder grote investering, Prins maakt het mogelijk.

5. Service en onderhoud

Een verpakkingsmachine is vaak een groot apparaat met veel bewegende delen. Net als met auto’s is het belangrijk dat deze periodiek worden gecheckt en onderhouden. Doe je dat niet, dan krijg je te maken met storingen en slijtage. Dit kan een grote aanslag zijn op uw processen. Gelukkig zijn onze service engineers zowel mechanisch als elektrisch opgeleid en altijd mobiel bereikbaar. Bij urgente problemen helpen zij u snel uit de brand. Daarnaast kunnen onze systemen zo uitgevoerd worden dat zij ook van op afstand te monitoren zijn. U bent dus altijd snel geholpen zodat u uw processen weer kunt hervatten.

Een goede verpakking zorgt voor een betere inhoud

Men beoordeelt een boek niet op de buitenkant maar op de inhoud. Maar wat doen mensen voordat ze een boek kopen? Precies, ze lezen de achterkant. Waar een goede verpakking al niet goed voor is! Bij Prins helpen wij u graag bij het verpakking van uw producten door het aanbieden van een fantastisch verpakkingssysteem. Neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag.

Meer weten over de mogelijkheden van verpakkingsmachines bij Prins Verpakkingstechniek?

Neem contact op